The Gullane The Main Course restaurant proposes to transform the garden into a dining room

A bid to turn a private garden into a restaurant’s outdoor dining area has been backed by planners, despite local objections.

The owner of The Main Course, Gullane, has requested a change of use from the domestic garden that belongs to the apartment above their business to an outdoor seating area for the restaurant.

Plaintiff Luciano Crolla owns both the apartment and the restaurant, and has filed a retroactive application to change the use of the area, which was first operated as part of the business a few years ago. two years.

In the application, Mr Crolla said he understood planning permission for the use was granted when the restaurant was given the green light.

The use of the garden as part of the business first emerged after a large marquee was erected in the garden, prompting local complaints.

Mr Crolla asked the council for a certificate of legality for the use of the garden as part of the restaurant, but was refused and an appeal to Scottish ministers failed to overturn the decision.

Local objections

Now, a year after the appeal was dismissed, Mr Crolla has applied for a change in the use of the garden.

The bid will go before a virtual East Lothian Council Planning Committee meeting tomorrow (Tuesday).

He was called in by ward councilor Jeremy Findlay after planning officers recommended granting consent, despite local objections,

A report on the application revealed that 20 local objections had been filed, complaining about the impact of noise, lights and odors from the outdoor space on the surrounding private gardens.

The Gullane Area Community Council has also raised concerns about the potential impact of noise and odor nuisance on neighbours.

Mr Findlay called in the application ‘to allow the committee to decide whether increased levels of noise and disturbance to neighbors are acceptable in a residential and conservation area’.

In their report, the planning officers recommended approving the change of use on a temporary one-year basis, with a condition that would restrict the hours of use and the use of lighting that could have a impact on neighbours.

Comments are closed.