Manor CE Academy dining hall expansion plans as the number of students increases


PLANS for additional dining rooms at a school in York to accommodate a temporary increase in student seating have been submitted.

This planning request for Manor Church of England Academy, submitted on behalf of the Hope Sentamu Learning Trust, is to provide additional dining rooms in the existing rotunda courtyard at the site.

The need for additional space at Millfield Lane School has been identified by the Trust, School and City of York Council to create space to meet the demand for a ‘temporary increase of three years of pupil places in the West York area ”, outside the Millthorpe watershed, by September 2022.

The proposed site is located in a closed courtyard of the school.

Presented as a “major project in the heart of the school”, the plans include the supply of an insulated concrete floor on the ground floor of the rotunda. This will provide additional dining space for the students of the school.

The works will also see a staircase leading to the first floor inside the rotunda built.

He will also see the first floor rotunda filled in to help with additional dining space.

The infill of the ground floor north of the rotunda, above the existing service area, will also take place as part of the plans.

A roof over the rotunda to enclose the space will also be built.

Construction work will also see a 20-square-meter section of an in-school music practice room used for additional dining space. The app indicates that the practice room is currently “underutilized”.

In the application’s planning access statement, it says, “There were three main drivers of this design.

“The first was the need to improve the existing space and circulation at the heart of the building to support the functioning of schools now and in the future.

“Arrange the space so as not to encroach on the exterior facades and make the most of the existing space, and finally limit the disruption of teaching and learning during the construction period.

“This planning request follows a robust feasibility process, the feasibility record was to provide a solution to the restricted dining area and improve circulation around the core of the building and

between floors.

“The proposal submitted was the chosen option to proceed based on the benefits of developing an underutilized rotunda courtyard.

“The design includes a raised central hub to provide ventilation and daylight to the internal spaces provided. The height of the raised lantern is lower than the roof of the adjacent gym.

The request for an infill extension of the school’s rotunda courtyard has been submitted to York City Council and will be discussed at an upcoming planning meeting.

If the proposal is accepted, the work will be carried out around the summer school holidays of next year.


Comments are closed.